ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ       

ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος αντιμετωπίζει οριστικά τον πόνο και την αδυναμία βάδισης που οφείλονται στην αρθρίτιδα, αλλάζοντας την κατεστραμμένη άρθρωση με τεχνητή και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις στην ιστορία της Ορθοπαιδικής. 

Από το 1968, οπότε έγινε και η πρώτη επέμβαση,  η συνεχής βελτίωση των χειρουργικών τεχνικών και υλικών αναβαθμίζει διαρκώς την αποτελεσματικότητά της.

Σήμερα η επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος αλλάζει σελίδα, με τη βοήθεια της ηλεκτρονικής τεχνολογίας και της χειρουργικής τεχνογνωσίας.

Η πλέον εξελιγμένη τεχνική για την ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι η πλήρως εξατομικευμένη πρόθεση και με βάση τις ανατομικές ιδιαιτερότητες όχι μόνο του γόνατος, αλλά του ανατομικού άξονα όλου του κάτω άκρου κάθε ασθενή.
Συγκεκριμένα, η εξατομικευμένη αρθροπλαστική του γόνατος (Patient Specific Instrument PSI) διαφοροποιείται από την κλασική μέθοδο στο ότι τα εμφυτεύματα που θα τοποθετηθούν στο μηριαίο οστούν και στη κνήμη (άρθρωση του γόνατος), κατασκευάζονται σύμφωνα με τις ανατομικές ιδιαιτερότητες του ατόμου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ειδικές κλίσεις και στροφές που έχει όλο το κάτω άκρο.

Με αυτόν τον τρόπο, η επέμβαση προσαρμόζεται στον ασθενή και όχι ο ασθενής στην επέμβαση, προσφέροντας την ιδανικότερη ανατομική λύση.

Στηρίζεται στη βοήθεια ειδικού λογισμικού υπολογιστών προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πρόπλασμα, σε συνεργασία με κέντρα του εξωτερικού, ώστε να σχεδιαστεί προεγχειρητικά η όλη επέμβαση και να γίνει με απόλυτη ακρίβεια η  χειρουργική διαδικασία.

Απαιτείται μια διαδικασία μελέτης και δημιουργίας του εμφυτεύματος από ομάδα εξειδικευμένων ανθρώπων: τον ειδικό Ορθοπαιδικό, τους εμβιομηχανικούς επιστήμονες και τέλος τα ειδικά Κέντρα όπου δημιουργούνται τα εμφυτεύματα, στo εξωτερικό.

Εκτός από την κλινική εξέταση και τη μελέτη των ακτινογραφιών από τον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό, θα απαιτηθεί μία αξονική τομογραφία τριών ανατομικών σημείων (ισχίο, γόνατο και ποδοκνημική), για τη δημιουργία του τρισδιάστατου ηλεκτρονικού ανατομικού μοντέλου της άρθρωσης του γόνατος του ασθενούς. 

Πλεονεκτήματα
● Αύξηση της διάρκειας ζωής της πρόθεσης - Η απόλυτη μέτρηση του μηχανικού άξονα του άκρου με την αξονική τομογραφία και μελέτη των ιδιαιτεροτήτων της άρθρωσης του γόνατος του κάθε ατόμου ξεχωριστά, καθώς και της διαφοροποίησης του γόνατος, ανάλογα με το φύλο (αντρικό ή γυναικείο γόνατο), βοηθούν στη δημιουργία του ιδανικού εμφυτεύματος, δημιουργώντας τις συνθήκες, ώστε η αρθροπλαστική να διαρκέσει περισσότερα χρόνια.
● Μικρότερη χειρουργική τομή
● Μείωση του χειρουργικού χρόνου
● Μικρότερος τραυματισμός των ιστών κατά τη διάρκεια της επέμβασης λόγω των ειδικών εργαλείων που συνοδεύουν το εμφύτευμα.
● Μικρότερη απώλεια αίματος, ελαχιστοποιώντας την ανάγκη μετεγχειρητικής μετάγγισης.
● Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
● Μείωση του χρόνου νοσηλείας
● Εξαιρετική κινητικότητα, γρηγορότερη αποκατάσταση και ταχύτερη επιστροφή στις επαγγελματικές και καθημερινές υποχρεώσεις λόγω της απόλυτης εφαρμογής των εμφυτευμάτων στο γόνατο χωρίς την ανάγκη υποβολής του ασθενούς σε φυσικοθεραπεία.

Η σύγχρονη τεχνολογία, σε συνδυασμό με την πολυετή χειρουργική εμπειρία και τεχνογνωσία καταφέρνουν σήμερα να ανοίξουν μια νέα εποχή στην αντίληψη της αντικατάστασης των πασχόντων αρθρώσεων, με μόνο στόχο την προσέγγιση της τελειότητας. Έτσι, οι άνθρωποι σήμερα έχουν τη δυνατότητα να ζουν περισσότερα χρόνια και να απολαμβάνουν καλή ποιότητα ζωής, με αξιοπρέπεια, μέχρι προχωρημένη ηλικία.
image-164508-img05.jpg?1461245103565