ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Πάσχω από οστεοαρθρίτιδα στο ισχίο – γόνατο, αλλά ο πόνος είναι ανεκτός και έχω περιορίσει τις δραστηριότητες μου. Χρειάζεται να χειρουργηθώ;
Η επέμβαση κρίνεται απαραίτητη καθώς αρθρίτιδα ισχίου - γόνατος η οποία παραμένει για μεγάλο διάστημα ανεγχείρητη είναι δυνατόν να προκαλέσει φθορά στις μεγάλες αρθρώσεις του ιδίου ή και του άλλου σκέλους καθώς και στη σπονδυλική στήλη.

Μένω μόνος/μόνη και δεν έχω στενούς συγγενείς. Μπορώ να κάνω τη συγκεκριμένη επέμβαση; 
Μετά την επέμβαση, κατά την επιστροφή σας στο σπίτι θα έχετε τη δυνατότητα να αυτοεξυπηρετήστε (έγερση από το κρεββάτι, μετακινήσεις μέσα στο σπίτι για φαγητό, τουαλέτα κ.τ.λ.). Ωστόσο, θα είναι καλό να υπάρχει κάποιος που θα σας βοηθάει τις πρώτες δύο με τρείς εβδομάδες στις πιο κουραστικές εργασίες στο σπίτι.

Ο ασθενής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το είδος των υλικών που τοποθετούνται (π.χ. κεραμικό, τιτάνιο, ακρυλικό τσιμέντο) ;
Αποκλειστικός υπεύθυνος για την επιλογή του είδους του υλικού είναι ο ορθοπεδικός χειρουργός. Η επιλογή γίνεται με βάση το είδος της βλάβης της άρθρωσης, την ηλικία του ασθενούς, την ποιότητα του οστού κ.τ.λ.

Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί ακρυλικό τσιμέντο για τη στήριξη των υλικών, η διαφορά γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή;
Το ακρυλικό τσιμέντο ήταν ένα υλικό περισσότερο διαδεδομένο στο παρελθόν, Ωστόσο η χρήση του κρίνεται και σήμερα απαραίτητη σε κάποιες περιπτώσεις. Η μετεγχειρητική πορεία και η συνολική αποκατάσταση του ασθενούς είναι πανομοιότυπες στις αρθροπλαστικές με ή χωρίς τσιμέντο.


Μετά από χειρουργείο θα χρειαστεί να περιορίσω τις δραστηριότητές μου προκειμένου να μη φθαρούν τα εμφυτεύματα;
Κατηγορηματικά όχι. Ο λόγος για τον οποίο χειρουργηθήκατε είναι για να κερδίσετε τη χαμένη ποιότητα της ζωής σας. Μια ισορροπημένη δραστηριότητα είναι αναγκαία για τη διατήρηση της υγείας ολόκληρου του οργανισμού. Αν μετά το πέρας δεκαετιών υπάρξει φθορά των υλικών, υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασής τους.

Πότε δεν εφαρμόζεται η τεχνική μικρού μήκους τομής (MIS);
Συμβατικές (μεγαλύτερες) τομές χρειάζονται στις αναθεωρήσεις των αρθροπλαστικών, στους παχύσαρκους ασθενείς, στα συγγενή εξαρθρήματα του ισχίου. Επίσης, κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, υπάρχει περίπτωση επέκτασης της αρχικής μικρής τομής, εφόσον ο χειρουργός κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο.

Σε πόσο χρόνο μετά το χειρουργείο μπορώ να οδηγήσω αυτοκίνητο;
Συνήθως μετά από ένα μήνα.

Σε πόσο χρόνο μετά το χειρουργείο μπορώ να χρησιμοποιήσω τις σκάλες;
Σε λίγες ημέρες μετά το χειρουργείο.

Απαιτείται φυσικοθεραπεία μετά την επιστροφή μου στο σπίτι από χειρουργείο αρθροπλαστικής ισχίου/γόνατος;
Χάρη στη χειρουργική που εφαρμόζεται, δεν απαιτείται πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για τη μετεγχειρητική αποκατάσταση του ασθενούς. Χρειάζεται μόνο η εκτέλεση από τον ίδιο απλών ασκήσεων κινησιοθεραπείας.

Τι θα συμβεί σε περίπτωση πτώσης μετά από χειρουργείο αρθροπλαστικής;
Υπάρχει η περίπτωση πρόκλησης εξαρθρήματος της κεφαλής του μηριαίου στην αρθροπλαστική ισχίου ή κάταγμα ισχίου/γόνατος, κάτι που θα ίσχυε και στην περίπτωση που δεν είχατε χειρουργηθεί.