ΑΡΘΡΑ

Μια πρωτοποριακή – ελάχιστα επεμβατική τεχνική Ολικής Αρθροπλαστικής Ισχίου με καθοδήγηση ηλεκτρονικού υπολογιστή

Σημαντικό ποσοστό των ασθενών με ορθοπαιδική νόσο παρουσιάζουν πόνο και δυσκαμψία του ισχίου, που προοδευτικά εξελίσσεται σε δυσχέρεια βάδισης και περιορισμό κάθε δραστηριότητας.

Υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση είναι η φθορά και εκφύλιση του συστήματος μηριαίας κεφαλής – κοτύλης του λαγονίου οστού, συχνά αποτέλεσμα αθρίτιδος, λόγω γήρατος, αλλά και μετά από τραυματισμούς, άσηπτη νέκρωση ή ρευματοειδή νόσο.

Δίνεται σήμερα η δυνατότητα, πέρα από συμβατική εγχείρηση ολικής αρθοπλαστικής του ισχίου, να διενεργηθεί ελάχιστα επεμβατική αντικατάσταση της άρθρωσης υπό την καθοδήγηση ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Ο ασθενής υποβάλλεται προεγχειρητικά σε αξονική τομογραφία της πάσχουσας άρθρωσης και με το ειδικό πρόγραμμα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή παρέχεται στον ορθοπεδικό χειρουργό τρισδιάστατη ανασύσταση του ισχίου. Ταυτόχρονα, επιλέγεται ο καταλληλότερος συνδυασμός χειρουργικών εργαλείων και εμφυτευμάτων, εξατομικευμένα για τον συγκεκριμένο ασθενή.Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου επεκτείνονται στη χειρουργική τεχνική και τη μετεγχειρητική αποκατάσταση. Συγκεκριμένα, απαιτείται σημαντικό μικρότερο μήκος χειρουργική τραύματος με ελάχιστες κακώσεις των γύρω από την άρθρωση μαλακών μορίων, με αποτέλεσμα μικρή απώλεια αίματος, βραχύ χειρουργικό χρόνο 45 λεπτών, ενώ ο ασθενής περπατά την ίδια μέρα που χειρουργήθηκε, 3 – 4 ώρες μετά την έξοδό του από το χειρουργείο. Παίρνει εξιτήριο από την κλινική σε 2 – 3 ημέρες και επανέρχεται στην προηγούμενη δραστηριότητά του μέσα στις πρώτες 20 ημέρες, χωρίς να απαιτείται φυσικοθεραπεία οποιασδήποτε μορφής.

Ανδρουλάκης Β. Κωνσταντίνος
Ορθοπεδικός Χειρουργός